Dublin

Dublin on Irlannin pääkaupunki, jossa asuu noin puoli miljoonaa asukasta, kun suurkaupungin alueella asukasluku nousee miljoonaan. Dublinia halkoo Liffey –joki ja kanaaleja. Dublinin keskustassa pääsee liikkumaan kävellen erinomaisesti joka on etenkin kesäkuukausina miellyttävää.

Dublinissa on paljon yrityksiä, jotka ovat lähteneet pakoon korkeaa yhteisöverotusta. Apple, Google ja useat muut suuryhtiöt ovat jo siirtyneet Irlantiin. Heille on tarjolla erillisiä verohelpotussopimuksia, kylmää Guinnesia ja irlantilaista elämäniloa.

Dublinin alueet ja nähtävyydet

Temple Bar on alue Dublinin keskustassa, jossa pienten irkkupubien asukkaat levittäytyvät myös kaduille asti etenkin lämpimällä säällä. Lasista löytyy usein Guinnesia, stout –tyyppistä olutta jota on pantu paahdetuista maltaist St. James´s Gaten alueella Dublinin keskustassa vuodesta 1759 lähtien. Arthur Guinness oli taitava panimomestari joka hallitsi myös talousasiat: hän allekirjoitti 9000 vuoden vuokrasopimuksen 45 punnan vuosihintaan. Sittemmin Guinnesin panimotilat ovat toimittaneet Guinness –museon virkaa.

Kulttuuri

Dublinilaisista kirjailijoista suomalaisille tutuimpia ovat James Joyce, Oscar Wilde ja Samuel Beckett. Pyhän Patrickin eli Irlannin kansallispyhimyksen paraati järjestetään Dublinissa 17. maaliskuuta.

Historia

Vaikka alue oli asuttu jo pitkään aiemmin, Dublinin katsotaan syntyneen virallisesti vuonna 988. Aluetta pitkään asuttaneet Keltit ovat mahdollisesti asuneet Dublinin alueella jo vuoden 500 eaa. aikoihin. Viikinkihistoria ylettyy Irlannin saarille ja tanskalaiset viikingit valloittivatkin Dublinin 800-luvulla. Anglo-Normannit onnistuivat karkottamaan Viikingit vuonna 1171. Englannin toisen sisällissodan jälkeinen aika vuonna 1649 toi Oliver Cromwellin valloittamaan kaupungin ja protenstanttipakolaiset alkoivat lisätä kaupungin väkilukua. 1800 –luvun alussa Irlanti liitettiin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, joka ajoi maan taloudellisiin hankaluuksiin, kasvattaen myös Dublinin työläisluokkaa.

Liikenne

Dublinin kaksi satamaa palvelevat etenkin Britannian sisäistä ja Ranskasta tulevaa liikennettä. Dublinin lentokenttä tekee yhteistyötä USA:n rajavartioston kanssa helpottaen matkustajien rajatarkastusta. USA:n lennoilla maahantulolupa myönnetään jo Dublinin kentällä. Keskusta-alueen ruuhkia hillitään DART –lähiliikennejunien avulla ja pikaraitiovaunuilla.